Om cancer

Vad är cancer och vad orsakar cancer?

Cancer är grupp av sjukdomar som kan utvecklas om generna som styr över celler skadas

Cancer orsakas av förändringar i generna som styr hur kroppens celler ska fungera. Dessa genetiska förändringar (mutationer) kan leda till att cellerna beter sig annorlunda än de ska, vilket kan resultera i ohämmad celldelning och tumörtillväxt.

Cancer är en komplex grupp av mer än 200 olika sjukdomar

Sjukdomen kan uppstå i olika delar av kroppen och ge mycket varierande symtom beroende på var den uppkommer. Cancer är en komplex grupp av mer än 200 olika sjukdomar som alla kännetecknas av okontrollerad celldelning. Normalt finns det en balans där celler delar sig och dör i en reglerad process. När denna balans störs kan celler börja dela sig okontrollerat, vilket leder till bildandet av tumörer. Dessa tumörer kan vara godartade, vilket innebär att de inte sprider sig, eller maligna, vilket innebär att de kan invadera närliggande vävnader och sprida sig till andra delar av kroppen. Cancern benämns ofta utifrån var i kroppen den börjar. Vanliga typer av cancer är bröstcancer, prostatacancer, lungcancer och hudcancer.

Vad påverkar cancerutveckling?

Slumpen, bakterier, virus, arv, ålder, livsstil och miljöfaktorer påverkar utvecklingen av cancer

Cancer orsakas av förändringar i generna och uppstår oftast spontant, det vill säga slumpmässigt. Det är även känt att vissa bakterier och virus, som HPV-virus, kan orsaka cancer. Vissa har en medfödd, ärftligt ökad risk att få cancer, men det är inte säkert att cancer uppstår. I de flesta cancerformer har man inte hittat några tydliga ärftliga samband. Genetiska förändringar sker ofta över tid, vilket gör att cancer är vanligare hos äldre men kan drabba personer i alla åldrar.

Livsstil påverkar risken för cancer, och genom hälsosam mat, fysisk aktivitet och att undvika alkohol, tobak och för mycket sol kan risken minska. Läs: 12 rekommendationerna från EU:s kodex mot cancer.

Även den inre och yttre miljön, som arbetsplatser och trafik, utsätter oss för cancerrisker. Exempel på ämnen som är konstaterat cancerframkallande är dieselavgaser, stendamm och radongas, som kan finnas i byggnader och naturligt i berggrunden. Det uppskattas att så många som 200 till 300 personer varje år drabbas av lungcancer i Sverige som en direkt följd av luftföroreningar, bland annat från trafiken. Källa miljöfaktorer: Cancerfonden

Olika symtom för olika typer av cancer

Symtom på cancer kan variera beroende på vilken typ av cancer det handlar om.  Några vanliga symtom kan vara:

  • Knölar på kroppen
  • Blödningar utan känd orsak
  • Förändringar i födelsemärken
  • Långvarig hosta eller heshet
  • Förändringar i avföring eller urin

Mer fakta och information om cancer

För mer detaljerad information om cancer kan du besöka Cancerfonden.se som erbjuder lättläst information om cancer och dess orsaker. På cancer.se finns information, hjälp och stöd samt fakta som förklarar cancer som en genetisk sjukdom och beskriver de olika gener som kan vara inblandade. För en bred översikt av cancer och dess olika former samt sjukvårdsrådgivning är 1177 Vårdguiden en tillförlitlig källa.

Hur kan man upptäcka cancer?

Det finns olika metoder och undersökningar för att upptäcka cancer. Här är några av de vanligaste sätten:

  • Läkarundersökning: En grundlig undersökning av en läkare är ofta det första steget. Läkaren kan identifiera misstänkta områden och besluta om vidare tester.
  • Blodprov: Blodprov kan ge indikationer på hur olika organ i kroppen mår och kan också visa specifika cancermarkörer.
  • Bilddiagnostik: Metoder som röntgen, magnetkamera (MRI), datortomografi (CT) och ultraljud används för att skapa detaljerade bilder av kroppens insida och identifiera tumörer.
  • Vävnadsprov (biopsi): Ett prov tas från en misstänkt tumör för att undersöka om det finns cancerceller.
  • Screeningprogram: Regelbundna screeningar, som mammografi för bröstcancer, HPV-test för livmoderhalscancer och avföringsprov för tarmcancer, hjälper till att upptäcka cancer tidigt.

Förebyggande - cancerprevention

Din livsstil kan minska risken att utveckla cancer 

Sambandet mellan cancer och levnadsvanor blir allt tydligare i forskningen. Idag vet vi att 30-talet cancersjukdomar kan kopplas till vad vi äter och dricker, fysisk inaktivitet, tobaksbruk, ohälsosam kroppsvikt och solvanor, samt vissa infektioner. Källa: Cancercentrum.

Detta talar för möjligheten att minska risken att utveckla cancer genom olika förebyggande åtgärder under livet. En förebyggande livsstil som att äta hälsosamt, undvika alkohol, inte röka och att sola med försiktighet kan bidra till att minska risken att drabbas av cancer.

Kan ärftliga cancerformer förebyggas?

Flera cancerformer kan vara ärftliga men även om man har en ärftlighet som ökar risken för cancer är det inte säkert att man utvecklar cancer. Om du har en familjehistoria med cancer kan det vara bra att diskutera med en läkare om genetisk rådgivning och eventuella tester. Även om man inte helt kan förhindra ärftliga cancerformer finns det flera åtgärder som kan minska risken för sjukdomen eller öka chansen att upptäcka cancer tidigt:

  • Genetisk testning och rådgivning
  • Regelbundna kontroller och screening
  • Livsstilsförändringar
  • Profylaktisk kirurgi
  • Läkemedel

Detta är några av de vanligaste ärftliga cancerformerna:

  • Bröst- och prostatacancer
  • Tjock-och ändtarmscancer
  • Malignt melanom
  • Gynekologisk cancer (med undantag av livmoderhalscancer som är kopplad till en lokal virusinfektion med humant papillomvirus, HPV)

12 rekommendationer för att minska risken för cancer

Europeiska kodexen mot cancer består av följande rekommendationer för att minska risken för cancer:

    1. Rök inte. Använd inte någon form av tobak.
    2. Gör ditt hem rökfritt. Stöd rökförbud på din arbetsplats.
    3. Håll en hälsosam vikt. Var fysiskt aktiv i vardagen.
    4. Begränsa tiden du sitter stilla.
    5. Ät en hälsosam kost.
      • Ät mycket fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt.
      • Begränsa intaget av kaloririk mat (mat med mycket socker eller fett)
      • Undvik sockersötade drycker.
      • Undvik processat kött
      • Begränsa intaget av rött kött och livsmedel med mycket salt.
    6. Begränsa alkoholkonsumtionen. För att förebygga cancer är det bäst att inte dricka alkohol alls.
    7. Undvik för mycket sol. Särskilt viktigt för barn och ungdomar. Använd solskydd och undvik solarium.
    8. Skydda dig mot cancerframkallande ämnen på arbetsplatsen. Följ hälso- och säkerhetsföreskrifter.
    9. Ta reda på om du utsätts för höga radonhalter i ditt hem. Vid behov, vidta åtgärder för att minska höga radonhalter.
    10. För kvinnor: Amning minskar moderns risk för cancer. Om du kan, amma ditt barn. Hormonbehandling (HRT) ökar risken för vissa cancerformer. Begränsa användningen av HRT.
    11. Vaccinera dina barn mot hepatit B (för nyfödda) och humant papillomvirus (HPV) för flickor.
    12. Delta i organiserade screeningprogram för livmoderhalscancer, bröstcancer och tjocktarmscancer.

Dessa rekommendationer är utformade för att hjälpa individer att minska sin risk för cancer genom att göra hälsosamma livsstilsval och delta i förebyggande åtgärder.  Källa: Europeiska kodexen mot cancer Läs mer om EU:s cancerplan: Socialstyrelsen

Screening och provtagning för att upptäcka cancer

Tidig upptäckt av cancer ger större möjlighet att sätta in en behandling

Ett sätt att upptäcka cancer är genom screening, och i Sverige erbjuds olika typer av screening för olika typer av cancer. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa undersökningar bara gäller vissa vanligt förekommande typer av cancer och vissa ålders- och målgrupper. Följande screening erbjuds i Sverige 2024:

  • Provtagning och screening av HPV-virus för kvinnor mellan 23 och 64 år
  • Tarmscreening genom avföringsprov för personer över 60 år
  • Bröstcancerscreening genom mammografi för kvinnor mellan 40 och 74 år
  • Organiserad prostatacancertestning med PSA-test för män mellan 50 och 64 år.

Blir du erbjuden att genomföra provtagning eller screening, missa inte den möjligheten för att upptäcka cancer i så god tid som möjligt.

Behandling av cancer

Det finns flera olika behandlingsmetoder 

Vilken behandling som blir aktuell för den cancer man drabbats av diskuteras på en så kallad multidisciplinär konferens (MDK). Cancer behandlas med operation, strålbehandling, cytostatika, immunterapi, antihormonbehandling och/eller målsökande behandling. Ofta får man en kombination av dessa behandlingar. 

Spridd cancer vilket innebär att cancercellerna har spridit sig från sin ursprungliga plats till andra delar av kroppen. Dessa kallas även för dottertumörer eller metastaser. Spridd cancer behandlas vanligtvis med liknande metoder som för modertumören. Läs mer om behandlingar på Cancerfonden.se.

För dig som har en cancersjukdom eller för dig som är närstående finns olika sorters råd och stöd att få. På 1177 kan du läsa om kontaktsjuksköterskor, hitta patientföreningar och få veta mer om hur du kan få olika sorters råd och stöd.

Redaktör och Granskare

Redaktör: Återhämtningsportalen
Korrekturläsare: Peter Vestergren, FK Psykologi, FD Beteendevetenskapliga mätningar).

 

Få hjälp och stöd

Mår du AKUT dåligt? Ring 112
För sjukvårdsrådgivning. Ring 1177 eller besök 1177.se
Behöver du någon att tala med? Ring eller chatta med Jourhavande medmänniska

Läs om cancer 1177.se
Cancerlinjen, ring eller chatta
Läs om stresshantering och sömn: 1177.se

Social media

Vi vill använda kakor (cookies) för att förbättra hur webbplatsen fungerar och ge dig en bättre användarupplevelse.

Anpassa kakor